بیماری آیت الله خمینی چه بود و چگونه درگذشت

آیت الله خمینی شامگاه سیزدهم خرداد شصت و هشت در سن هشتاد و هفت سالگی درگذشت

آیت الله روح الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی در اواخر شب سیزدهم خرداد ۱۳۶۸ در تهران درگذشت.

علت اصلی درگذشت آیت الله خمینی ایست قلبی او اعلام شد اما بنا به گفته محمد حسین خوشنویس عضو گروه پرستاری از رهبر پیشین ایران، او در یک ماهه آخر حیات به سرطان معده مبتلا شده بود و در زمان دومین مرتبه از تزریق داروی شیمی درمانی، دچار سکته وسیع قلبی شد و درگذشت.

گزارش مربوط به سلامت رهبران در ایران معمولا حتی با وجود شایعات بسیار به اطلاع عموم نمی رسد و تا وخیم شدن وضعیت آنها به شکلی که دیگر قابل پنهان کردن نباشد، منتشر نمی شود.

از جمله این موارد می توان به سرطان خون محمدرضا شاه پیش از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و بیماری سرطان آیت الله خمینی در سال ۱۳۶۸ اشاره کرد.

حسن عارفی، سرپرست گروه پزشکی رهبر پیشین ایران اخیرا به مجله علمی دانش روز که در تهران منتشر می شود، گفته است که بیماری سرطان معده آیت الله خمینی زمانی آشکار شد که او اعلام کرد "اجابت مزاجش به شدت تیره است."

آقای عارفی گفته است با آزمایش های صورت گرفته، آشکار شد که در مدفوع او خون وجود دارد و مشکوک به سرطان معده شدیم. "من همان زمان خدمت امام رسیدم و ضمن اینکه از وجود خون در مدفوع سخن گفتم تاکید کردم این علامت خوبی نیست و ما باید به هر صورت ممکن و در اسرع وقت چاره ای در این زمینه بیاندیشیم. امام هم با توجه به اظهارات من از خطرناک بودن وضعیت سلامتی خود آگاه شدند اما نام بیماری را به ایشان اعلام نکردیم."

پزشک آیت الله خمینی گفته است که سرطان معده او از انواع نادر و بسیار تهاجمی بود و همین موضوع باعث شد که در فاصله کوتاهی وضعیت رهبر وقت ایران "بحرانی" شود.



آیت الله خمینی در بیمارستان قلب تهران همراه با حسن عارفی پزشک معالجش


حسن عارفی در توضیح وضعیت پزشکی آیت الله خمینی می گوید که در آزمایش خون او در هفته های پیش از این هیچ گونه اثری از احتمال ابتلا به سرطان یافت نمی شد. "متاسفانه بیماری امام به شدت تهاجمی بود و در نتیجه در کمتر از دو هفته پس از تشخیص، سرطان به اعضای دیگر بدن او از جمله خون و ریه ها، کبد نیز هجوم برد."


جراحی آیت الله خمینی به جای شیمی درمانی

آقای عارفی پیش از این با انتشار کتابی به نام طبیب دل ها، برخی از ناگفته های پرونده پژشکی آیت الله خمینی را منتشر کرده بود.

بر اساس گفته های آقای عارفی، درباره شیوه درمانی آیت الله خمینی اختلاف نظرهایی وجود داشته اما سرانجام با توجه به وضعیت بحرانی او با موافقت احمد خمینی و سران وقت سه قوه (آیت الله علی خامنه ای رئیس جمهور، اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس و عبدالکریم موسوی اردبیلی، رئیس قوه قضائیه) تصمیم به عمل جراحی گرفته شد.

آقای عارفی در این گفت و گو وجود برخی از شایعات درباره ترجیح عمل جراحی به شیمی درمانی را به صورت تلویحی تایید کرده و گفته "شاید منظور مخالفان شیمی درمانی آیت الله خمینی این بود که "چه خوب شد که این اتفاق رخ نداد تا مثلا برخی از مغرضان در حین استفاده از این روش و در هنگام ریزش محاسن امام از ایشان تصویری تهیه کنند."

در زمان درمان به شیوه شیمی درمانی، موی بیمار تحت درمان، دچار ریزش می شود. با این همه به گفته محمدعلی خوشنویس، عضو تیم پرستاری از آیت الله خمینی، پس از دوبار عمل جراحی او و افزایش مجدد سلول های سرطانی، استفاده از داروی ضد سرطان و شیمی درمانی را آغاز کرد اما "پس از دریافت دومین دوز درمانی ایشان به انفارکتوس وسیع سطح قدامی قلب و ادم [ورم] حاد ریه مبتلا شدند که بلافاصله عملیات احیای قلب آغاز شد اما این اقدامات با توجه به از دست رفتن سایز وسیعی از عضله قلب" منجر به درگذشت او در دقایق پایانی روز ۱۳ خرداد ۱۳۶۸ شد.

خبر درگذشت آیت الله خمینی روز چهاردهم خرداد منتشر شد. ساعاتی بعد از این اعلام مجلس خبرگان رهبری، آیت الله علی خامنه ای، رئیس جمهور وقت را به عنوان رهبر انتخاب کرد.

آقای عارفی درباره شیوه درمان بیماری سرطان آیت الله خمینی که منجر به مرگ او شد، گفته است که این شیوه بهترین اقدام در آن روز بود و از ۲۳ سال پیش تاکنون هم در شیوه درمان این بیماری تحول تازه ای رخ نداده است.

محمدعلی خوشنویس، عضو تیم پرستاری از آیت الله خمینی به مجله دانش روز گفته است که بخش عمده مراقبت ها از رهبر پیشین ایران مربوط به نارسایی و عارضه قلبی او بود و بروز سرطان، آنها را دچار شوکه کرد.


علت بازگشت آیت الله خمینی به تهران

براساس گزارش ها، آیت الله خمینی از زمان ورود به ایران پس از ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ و استقرارش در قم بارها دچار حملات و عوارض قلبی شده بود به طوری که سرانجام سوم بهمن ۱۳۵۸ از قم با آمبولانس به تهران منتقل و در بیمارستان قلب بستری شد.



شماره فوق العاده روزنامه کیهان به مناسبت درگذشت آیت الله خمینی


عارضه قلبی آیت الله خمینی منجر به اقامت دائمی او در تهران شد.

به گفته پزشکان آیت الله خمینی، با توجه به شرایط وخیم جسمی او، سپاه پاسداران بدون اطلاع آیت الله خمینی بیمارستان کوچک مجهزی در نزدیکی جماران که محل اقامت رهبر ایران تاسیس کرد که به گفته پزشکانش یک بار در ششم فرودین ۱۳۶۵ جان او را از مرگ حتمی نجات داد.

به گفته محمد علی خوشنویس در ششم فرودین ۱۳۶۵ آیت الله خمینی دچار ایست قلبی و ایست تنفسی به مدت ۲ تا ۳ دقیقه شد. وضعیت جسمانی آیت الله خمینی طوری بود که پزشکان حاضر بر بالین او می گویند برای دقایقی علائم حیاتی در او مشاهده نشد اما با انتقال او به بیمارستانی که در کنار منزلش در جماران ساخته شده بود، نجات پیدا کرد.

در این زمان آیت الله حسینعلی منتظری، قائم مقام رهبر جمهوری اسلامی بود و جنگ ایران و عراق که هشت سال به طول انجامید، هنوز در جریان بود.

تردید در وضعیت سلامت آیت الله خمینی در جریان این ایست قلب به حدی جدی بود که به اکبر هاشمی رفسنجانی، فرمانده جنگ و رئیس وقت مجلس که در سفر خوزستان بوده و به آیت الله علی خامنه ای که در خارج از تهران به سر می برده با تلفن اطلاع داده شد که به پایتخت بازگردند اما بعد از مشاهده علائم حیاتی در آیت الله خمینی، به آنها گفته می شود که در بازگشت به تهران عجله نکنند.

بعد از این ایست قلبی با توصیه پزشکان برای آیت الله خمینی باتری داخلی قلب کارگذاشته شد اما به گفته پزشکانش این موضوع به صورت محرمانه باقی ماند و به طور عمومی اعلام نشد.

به گفته یکی از اعضای گروه پرستاران آیت خمینی، برای کنترل سلامت قلب بنیانگذار جمهوری اسلامی یک تیم پزشکی متبحر شامل دو پزشک و چند پرستار متخصص در امور سی سی یو به صورت تمام وقت و ۲۴ ساعته در یکی از اتاق های طبقه اول منزل او حضور داشتند.

به توصیه احمد خمینی هم، در گوشه و کنار منزل، زنگ هایی نصب شده بود تا آیت الله خمینی در صورت احساس ناراحتی با فشار دادن آن، گروه پزشکی را مطلع کند.


ایست قلبی آیت الله خمینی در سال ۶۵

آقای خوشنویس می گوید که به جز ششم فرودین ۱۳۶۵، یک مورد دیگر عارضه قلبی هم برای آیت الله خمینی رخ داد که حضور سریع گروه پزشکی جان او را نجات داد.



مراسم حکم تنفیذ ریاست جمهوری ابوالحسن بنی صدر، اولین رئیس جمهور ایران، به دلیل بستری بودن آیت الله خمینی، در بیمارستان قلب تهران انجان شد



"در یکی از شیفت ها حدود ساعت ۲ صبح، پرستاران . . . پشت دستگاه مانیتور بودند که یک اختلال ریتم خطرناک قلبی [در آیت الله خمینی] مشاهده کردند. بلافاصله با اطلاع به سایر اعضای تیم پزشکی، با لوازم احیا بالای سر ایشان حاضر شدند. جالب اینکه پس از وارد شدن گروه درمانی بالای سر امام که با سرعت صورت گرفته بود، همسر امام فرصت خروج از تختخواب را نیافتند و با حضور تیم در زیر پتو پنهان شدند. نکته جالب اخلاقی اینجا بود که حضرت امام به محض ورود ما پرسیدند چه شرایط خاصی ایجاد شده که شما سراسیمه اینجا آمده اید و آیا امکانش نیست که عیال از زیر پتو خارج شود و چادر به سر کند و و در گوشه بایستند که . . . در این چند ثانیه امام از حال رفتند."

بر اساس گزارش ها پس از سکته قلبی آیت الله خمینی در تیرماه سال ۱۳۶۲، پزشکان اجازه پیدا کرده بودند که به طور معمول و به هنگام خواب، بر بالین رهبر ایران حاضر شوند و وضعیت جسمی اش را از نزدیک دنبال کنند.

به گفته تیم پزشکی، رهبر پیشین ایران دستگاه تله متری در جیب لباس آیت الله خمینی قرار داشت که با امواج ساطع از آن وضعیت جسمانی او به طور دقیق کنترل می شد.

بر اساس گفته های تیم پزشکی آیت الله خمینی، پس از تشیخص ابتلای رهبر ایران به بیماری سرطان معده، آزمایش های مربوط به او بدون نام و عنوان برای شماری از متخصصان داخلی و پزشکان خارجی ارسال شده اما تشخیص همه آنها، منطبق با تشخیص تیم پزشکی مخصوص رهبر ایران بود.

+61
رأی دهید
-22

alborzi - کرج - ایران
بسیار نادر و تهاجمی ! تا اونجایی که میدونم یکی از ابزارهای اطلاعاتی ها برای کشتن مخالفان پودر سرطان زاست !
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:37
irani iran - آمریکا - آمریکا
من شنیده بودم امام ارتحالش مشکل داشت که مرد،،،، :دی
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:41
biparva-jan - تهران - ایران
همه به هر حال دیر یا زود میمیریم. از حوادث رانندگی جان به در ببریم با سرطان، از سرطان جان به در ببریم با یه چیز دیگه. شما چرا اینقدر ذوق کردید؟ من فکر میکنم گزینه های بعدی برای رهبری قبلا انتخاب شده اند. شک دارم مرگ ایشان حالا خدا میدونه چند سال اینده، اتفاق خیلی خاصی به دنبال داشته باشه.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:50
فضول میرزا - استكهلم - سوئد
خب چرا ایشون به امام رضا دخیل نبست؟
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:52
Arash_Barcelona - بارسلونا - اسپانيا
آنها که خدا پرست هستند می‌گویند:چوب خدا صدا ندارد .بعضی‌‌ها می‌گویند:ای کشته چرا کشتی‌ تا کشته شوی زار..و من میگویم بدرک واصل شد.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:52
perser68 - آلمان - آلمان
یه بار سومه راهنمائی تو کلاسه درس از معلممون خبری نبود که همه بچه ها شعارهای داغه اون روزا رو میدادن،منم گفتم مرگ بر خمینی!پسره ملای نماز جمعه شهر ،فضول باشی تو کلاس بود متوجه شد وبه معلمه کلاس که اومد گفت!معلمه تاریخ هم بود وفوراً باید واکنش نشون میداد منو از کلاس اخراج کرد و مجبور شدم به یه کلاسه جدید با حرفهEبرم و با بچه های جدید!دورانه قشنگی بود!بعده رفتنش به بهشته خیالی،همون روز آهنگه شاده اندیو تو خونه دانشجوئیم پخش کردم که یهو یه آقای مسنه یقه آخوندی که اتفاقاً همسایه بود جلوی در خونه ظهور کرد و فقط اعلانه جنگ نکرد! البته حیف شد رفت باید میموند و به جرمه وحشیگری علیه هزاران ایرانی محاکمه میشد!معلوم نیست الآن تو بهشت چه میکنه!کسی خبر داره ;-)
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 16:10
machan - لس انجلس - آمرکا
کسی که ادعای بت شکنی می کرد. خودش شد بت و الهی برای شیعیان که برستندش. خداوند با قدرت خود جوری با خفت و خواری از این دنیا بردش که در تدفینش همه کفنش را مردم دریدند و بدن لختش بیرون افتاد. عکس هاش توی گوگل هست. همه آخوندهایی که خون آشام مردم شدند، جوری اجلتون برسه که فرصت آخ گفتن نداشته باشید
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 15:57
martinT - هایدلبرگ - آلمان
چقدر این جنایتکار سگ جون بوده(قصد توهین به سگ به هیچ وجه نمی‌باشد،این یک اصطلاح هست!)
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 16:23
mammal - لندن - انگلیس
از قدیم گفتند اگر کار بد کردی، ظلم کردی مرگ دردناک منتظرت هست، مرگ این هندی نمونهٔ وارز آن هست
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 16:30
Azadikhah - تكسل - هلند
فکرشو کنید اگر خمینی همان بهمن ۵۷ یا بعدش ترتیبش داده شده بود چه اتفاقی‌ در ایران می‌افتد؟
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 16:37
mlowes - واشنگتن - آمریکا
ملت بد شانسی‌ هستیم! ظاهراً بارها شانس این رو داشتیم که از نکبت خمینی زودتر رهایی پیدا کنیم ولی‌ این اتفاق نیفتاد، بخصوص اگر که میشد که پیش از ۱۳۵۷ این اتفاق بیفته واقعاً عالی‌ بود. البته کاسه لیسان پست فطرتی همچون بازرگان (بازرگان پول و قدرت) و یزدی بودند که شاید یک خمینی دیگر علم کنند. پست فطرتانی که به بزرگ مرد تاریخ ایران، شاپور بختیار، پشت کردند و کاسه لیس خمینی (چنگیز معاصر) شدند.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 17:01
arian1 - ابادان - ايران
لعنت ونفرین ابدی نثار روح الشیطان خمینی واجداد او باد تا ابد که غبر از مرگ وغارت وکشتار وویرانی چیزی دیگر به ایران وجهان نیاورد.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 17:35
کوین پارسی - تورنتو - کانادا
دکتر جان شما دیگه چرا تاریخ رو تحریف می کنی. تو این وسط چی نصییبت میشه؟ همه یادشوونه که جسدخمینی دو روز فقط توی مصلی بود (روزهای دوازوهم ، سیزدهم خرداد) روز چهادرهم هم که دفن شد. تو که پزشکی این طور دروغ میگی وای به حال آخوندا.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 18:51
داریوش پرویزی - شیراز - ایران
لعنت بر خمینی و آبا و اجدادش با این مملکتی که سنگ بنا گذاشت.پسرشم به درک رسید بعد از خودش.حالا نوبه خامنه ایه که بره بهشت.برو زودتر خمینی منتظرته که با هم حال کنید
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 20:45
کوروش مهری - یزد - ایران
perser68 - آلمان - آلمان-من خبر دارم اومد تو خواب بهم گفت:اونجا میخوره و نمخوابه و سکس میکنه با هفتاد هزار جنیفر لوپز هر بار 1000 سال(هر چی آخونده کفن کنم اگه دروغ بگم)
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 19:54
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
کاشکی‌ ۱۲ سال زودتر به درک واصل میشد، کاشکی‌
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 21:16
b_agmioni - تهران - ایران
این همه حقارت و حماقت از کجا گیر آوردید ، محتکرین قابل ترحم ، از بزرگان امریکا و بریتانیای کبیر و صهیونیست ها سئوال کنید که خمینی که بود ؟ هرچی فکر کردم نتونستم اسمی برا ادمهائی مثل شما پیدا کنم ، برای همتون و خانواده های عزیزتون ، دردی بی درمان و سخت خواهانم ، اگر خدائی باشد ، خواسته ام براورده میشود .لعنت بر قوم نامردان سلام و درود بر قهرمان عصر حاضر و غائب خمینی بت شکن ،
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 22:58
paksan - آمریکا - آمریکا
جز بدبختی چی واسه ما آورد که حالا از رفتنش ناراحت باشیم! همه می میرند ایشون هم مرد رفت پی کارش بقیه هم می میرند فقط باید دید 70 میلیون جمعیت پشت سرش چی میگن . شاه هم مرد رفت پی کارش ولی امروز از 70 میلیون شک نکنید حداقل 30 میلیون که زمان شاه رو دیدن و حداقل 30 میلیون دیگه هم مقایسه میکنند خدمت خمینی و شاه رو 10 میلیون هم که مواجب بگیر و غیره در نظر بگیریم پس حداقل 60 میلیون این روزها پشت سر شاه خیر و شاد باش و روحت شاد میگن ولی برای خمینی چی؟! یک میلیون کشته بیش از صدها هزار نفر در زندانهاش اعدام و کشته شدن! اقتصاد کشور نابود! اعتبار ایران و کشور تو دنیا نابود!.. آخه به چی افتخار کنیم؟
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 23:06
dara20 - تهران - ايران
بیماری اصلی‌ و مزمن خمینی روان پریشی و مالیخولیا بود. خمینی از آزار و اذیت انسانها و جنایت و خونخواری لذت می‌برد.
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 23:08
oghabe - سنت گا لن - سوثیس
آخه این هم شد خبر،وقت مردم را می‌گیرید.همش به درک
دوشنبه 17 شهريور 1393 - 23:43
777بابک - کیف - اوکراین
من که شنیده بودم قدسسروش گرفته بود ؟؟
‌سه شنبه 18 شهريور 1393 - 00:05
Perspolisi - سیدنی - استرالیا
پس قلب امام هم باتری داشته. واسه همینه که هنگام سخنرانی میکروفن گاهی سوت میکشید. البته دلیل اینکه امام قصی القلب بودن باتری های روسی قلب امام بود
‌سه شنبه 18 شهريور 1393 - 00:20
invincible - مینستا - آمریکا
خمینی بی‌ کفن نوکر آمریکا و اروپا و شوروی بعد از خوردن خون بهترین فرزندان وطن و بعنوان منفورترین ضحاک دنیا به جهنم و به درک در اون سال واصل شد. حالا هم جانشین کثیفش نوکر بی‌ جیره و مواجب آمریکا یعنی‌ خامنه‌ای شپشو باید هر چه زودتر به درک واصل بشه، همه بگید هر چه زودتر!!
‌سه شنبه 18 شهريور 1393 - 05:03
ordak - بن - المان
چرا نمیگین این مردک جنایتکار تخم عرب توله هندی حـ... عمر خر نوح و داشت وقتی سقط شد،انتظار دارید که تا ابد زنده بمونه؟البته میتونستند بعد از اینکه گوز و داد و قبض و گرفت تو پوستش کاه بریزن و بزارن رو همون چهار پایه که چرند تحویل ملت میداد چند سال دیگری هم بمونه و با اون سر ملت و گرم کنند.این مردک بی خدا پیش از اینکه سقط بشه به اندازه هر ساعت عمر کثیفش خون ریخت و جنایت کرد مثل اینکه کافی نبوده که هنوز در مورد اینکه چطور و چرا مردار شده داستانسرای میکنند
‌سه شنبه 18 شهريور 1393 - 07:11
مترلینگ - منچستر - انگلستان
b_agmioni - تهران - ایران هششششششششششششششششششش بابا بری کنار دستش بخوابی الهی خودتو پاره پوره نکن
‌چهارشنبه 19 شهريور 1393 - 00:29
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.