لباس زنانه بر تن مردان؛ شکستن یک تابو

پوشاندن لباس زنانه بر تن مردی متهم در مریوان و گرداندن او در خیابان، ابتدا زنان مریوان و سپس مردان خطه کردستان را به اعتراض واداشت. کمپین "زن بودن ابزار تحقیر و تنبیه هیچکس نیست" به همین منظور راه افتاده است.
 

چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۶۰ زمانی که ابوالحسن بنی صدر، اولین رئیس جمهور ایران، سوار بر هواپیمای بویینگ ۷۰۷ ایران را ترک کرد، رسانه‏‌های دولتی اعلام کردند که او لباس زنانه بر تن کرده و آرایش کرده بود.
 
ابوالحسن بنی صدر بعد از رسیدن به فرانسه این شایعه را تکذیب کرد و معلوم شد که رسانه‏‏‌ها تنها به منظور تحقیر وی، این شایعه را بر سر زبانها انداخته‏‌اند.
 
۲۸ سال بعد در ۱۶ آذر ۱۳۸۸ خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه پاسداران، لباس زنانه را بر تن یکی از فعالان سرشناس جنبش دانشجویی کرد. این بار اما تکنولوژی هم به یاری آمد و عکس‏‌هایی از مجید توکلی با چادر و مقنعه منتشر و اعلام شد که وی با لباس زنانه قصد فرار داشته است.
 
دوستان و همراهان او اما و نیز مردمی که در آن روز از چهارراه کالج تهران عبور می‏کردند، شاهد کتک خوردن مجید توکلی توسط سرنشینان دو خودروی پژو و یک ون سفید رنگ و بردن او بعد از این ضرب و شتم بودند.
 
اختناق، وحشت و فشار حاکم بر ایران در تابستان ۱۳۶۰ مجال اعتراض نسبت به خبر دروغ فرار بنی‏‌صدر با لباس زنانه را نداد، اما گسترش وسیع رسانه‏‌های الکترونیک در سال ۱۳۸۸ فرصت اعتراض را برای مردم مهیاتر کرده بود.
 
بعد از انتشار عکس مجید توکلی با لباس زنانه، کمپینی اینترنتی در حمایت از او به راه افتاد. مردانی از سراسر دنیا عکس باحجاب خود را در صفحه این کمپین منتشر ‏‏کردند.
 
هرچند انتقاداتی نیز به این حرکت شد و برخی آن را بازتولید نگاه مردسالارانه و به نوعی دفاع از مردانگی دانستند اما بازتاب جهانی این حرکت درخور توجه بود.
 
حالا نزدیک به چهار سال بعد از خبر مجید توکلی و ۳۲ سال پس از خروج بنی‏‌صدر از ایران، دادگاهی در شهر مریوان یک متهم را که در یک نزاع خانوادگی شرکت داشت، محکوم به گرداندن در سطح شهر با لباس زنانه کرد.
 
این حکم روز دوشنبه ۲۶ فروردین (۱۵ آوریل) در شهر مریوان اجرا شد و متهم مرد در حالی که یک روسری قرمز به سر داشت در شهر گردانده شد.
 
این بار دیگر خبر و شایعه و رسانه نبود؛ حکمی قضایی بود برای تنبیه یک متهم و سال هم سال ۱۳۶۰ نبود. زنان مریوان زودتر از همه دست به اعتراض زدند و فردای روز اجرای حکم، با پوشیدن لباس زنانه در خیابان‌های مریوان فریاد اعتراضشان را بلند کردند.
 
یک روز بعد از اعتراض مدنی زنان در مریوان، مسعود فتحی، روزنامه نگار کرد، عکسی از خود با لباس زنانه کردی منتشر کرد و زیر آن نوشت: «بنده در اعتراض به حکم دادگاه رژیم (جمهوری اسلامی) در مریوان لباس زنانه پوشیدم چون این حکم، هتک حرمت انسان بود. این را هم بگویم که من هر موقع در باره زنان حرف زدم گفته‏‌ام که من درباره بخش استثمارشده و لگدمال شده شخصیت انسانی خودم حرف میزنم.»
 
این حرکت شروع کمپینی بود با نام "زن بودن ابزار تحقیر و تنبیه هیچکس نیست" که در آن مردان اکثرا کرد، عکس خود با لباس زنانه کردی را منتشر کردند.


 
شهاب شیخی، فعال زنان و یکی از کنشگران "کمپین زن بودن تحقیر نیست"

 

چرا مردان؟
 
اما ضرورت این حرکت آن هم بعد از اعتراض هوشمندانه و مدنی زنان مریوان چه بود؟ شهاب شیخی، فعال زنان که خود به این کمپین پیوسته، حرکت اولیه یک روزنامه‌‏نگار کرد را جرقه شروع این کمپین می‌داند و می‌گوید با جمعی از دیگر فعالان کرد در این فکر بوده‏‌اند که چگونه از حرکت زنان مریوان حمایت کنند که انتشار آن عکس و استقبالی که از آن شد، عملا آنان را به این سمت کشاند.
 
وی در توضیح دلیلی دیگر برای راه‏‌اندازی این کمپین می‏گوید: «وقتی نیروی انتظامی لباس موسوم به زنانه را بر تن مردان می‌پوشاند تا به گمان خودشان مرد را تنبیه و یا شأن و شخصیت او را زیر سؤال ببرند، خب از این‌جا به بعدش به مردان مربوط می‌شود. یعنی زنان می‌توانند به عامل مورد تحقیر قرار دادن لباس‌شان اعتراض کنند و مردان نیز می‌توانند اعلام کنند اگر به برابری باور دارند بنابراین پوشش زنانه نیز یک پوشش انسانی است و نمی‌تواند عامل تحقیر من مرد باشد. پس من خود آن را به اختیار می‌پوشم و نشان می‌دهم هیچ شرمساری ندارم.»
 
شهاب شیخی معتقد است اگر کمپین مردان با لباس زنانه کردی به راه نمی‏افتاد، اقدام زنان مریوان ممکن بود در حد خبر باقی بماند و تا این حد پررنگ نشود.
 
نقد دیگری که به این حرکت مردان شد، بر این اساس بود که این حرکت را نوعی بازتولید تفکری میدانست که پوشیدن لباس زنانه را توهین می‏داند و در حقیقت این مردان اعلام کرده‏‌اند که این توهین را با جان و دل می‌‏پذیرند.

شهاب شیخی اما این انتقاد را به جا نمی‏‌داند و معتقد است کسی که پوشیدن لباس زنانه را توهین بداند آن را عملی نمی‏‌کند. به نظر او مردان با پوشیدن لباس زنانه اعلام کرده‏‌اند که آگاهانه و با اختیار این لباس را بر تن می‏‌کنند و نه به داشتن پوشش مردانه یا زنانه بلکه به داشتن تفکر برابری خواهانه افتخار می‏‌کنند.
 
وی فایده دیگر این حرکت را کمرنگ کردن تقسیم‏بندی جنسیتی پوشش میداند و می‏گوید: «اگر فردا مردی شالی را به گردن انداخت که تا دیروز زنانه محسوب می‏شد یا جورابی کوتاه یا بلند پوشید دیگر تعجبی ندارد؛ فوقش این است کسانی که همان تفکر را دارند بخواهند بگویند تو زنانه پوشیده‌ای و آن شخص دیگر خجالت نمی‌کشد چون یک بار لباس کامل موسوم به زنانه را پوشیده است و خود را با آن لباس در معرض دید جهانیان نیز قرار داده است.»
 
اینجا دیگر مردی برای دفاع نبود
 
کمپین دفاع از مجید توکلی با انتقاداتی از این دست روبرو شد که این حرکت تبدیل به دفاع از مردانگی شده است و نه اعتراض به توهین دانستن لباس زنانه.
 
شهاب شیخی این نگرانی را در مورد "زن بودن ابزار تحقیر و تنبیه هیچکس نیست" بی‌مورد می‏‏داند. او معتقد است در کمپین دفاع از مجید توکلی، یک " قهرمان مرد " مورد بحث بود که حاکمیت به منظور تحقیر او لباس زنانه بر تنش کرده بود، در حالی که در حرکت اخیر، قهرمان مردی در میان نیست تا کنشگران متهم به دفاع از مردانگی او شوند.
 
شیخی در توضیح روش کمپین اخیر می‏گوید: «ما تمام سعی خود را بر این گذاشتیم که گفتمان تا آن‌جایی که در توان ماست گفتمانی فمینیستی باشد و از شعارهای مردانه‌گرا و حتا ناسیونالسیتی (با توجه به این که پوشش کردی بود) پرهیز کنیم. سعی ما براین بود که عکسها عادی باشد. حاوی شعار به خصوصی نباشد، ژست ویژه‌ای هم نداشته باشد و نگاهی و پیامی که قرار است منتقل کند نگاه برابرطلبانه باشد.»
 
با این همه وی اذعان می‏کند که در حرکت‏‌هایی اینچنین همه اختیارات در دست گردانندگان نیست و این خود کنشگران هستند که تصمیم می‏‌گیرند چه لباسی را بر تن کنند و چه ژستی را برای عکس انتخاب کنند.
 
شهاب شیخی اما تاکید می‏کند که مهم این است که یک مرد یک بار حتا برای چند دقیقه پوششی را که حاکمیت و فرهنگ و جامعه‌ای آن را کسر شان می‌پندارد بر خود بپوشاند و این اقدامش را ثبت کند.
 
انتظار تغییر نگرش حاکمیت را نداریم
 
آیا پوشیدن لباس زنانه توسط مردان و ثبت آن در شبکه‏‌های اجتماعی می‏تواند نگرشی را تغییر دهد که لباس زنانه را تحقیرآمیز می‏داند؟
 
شهاب شیخی معتقد است که با راه‌اندازی چنین کمپین‏‌هایی رفتار حاکمیت را نمی‌توان تغییر داد، اما نگاه جامعه را می‏توان عوض کرد. او می‏گوید: «یادمان نرود که این اتفاق در کردستان روی داده است و این مردانی که عکس خودشان را با لباس زنانه کردی منتشر می‌کنند مردان جامعه‌ای هستند که مردسالاری در پوست و استخوان‌اش فرو رفته است. این مردان هستند که شجاعانه و با افتخار عکس خود را با پوشش زنانه منتشر می‌کنند تا نشان دهند که امکان و آمادگی تغییر را دارند. قطعا و بدون شک این تغییر فعلا موقتی، هیجانی و در ظاهر است، اما تصویر بیرونی آن‌ها واقعیتی را ثبت می‌کند که غیر قابل انکار خواهد بود و به طور ناخودآگاه و به اجبار آن‌ها را وادار می‌کند که بعد از این در مواضعی که رگه‌های مردسالارانه داشته باشد کوتاه بیایند یا سعی در تغییر آن داشته باشند.»
 
این روزنامه‌نگار کرد به ضرب‏‌المثلی کردی اشاره می‏کند که معنای آن این است: «اگر نتوانستم فلان کار را بکنم، لباس زنانه به تن می‏کنم» و در حقیقت لباس زنانه همپای "بی‌شرافتی" قلمداد می‏شود.
 
حالا مردانی از این خطه با میل و رغبت لباس زنانه بر تن می‏کنند، آن را ثبت می‏کنند و در شبکه‏‌های جهانی انتشار می‏دهند.
 

+209
رأی دهید
-20

جنگنده - تهران - ایران
یکی از نشانه های آخر الزمان ظاهر شدن مردان زننما و زنان مردنما میباشد این از این کمپین چندوقت پیش هم فستیوال کدوم سبیل به زنان بیشتر میاد در آخر دنیا همه حقایق معکوس میشوند خوبیها تبدیل به بدیها و بدیها به خوبی تبدیل مشود برای حفظ حقوق زنان کارهای بسیار بهتر و عقلانی تری هم میشود کرد تا پوشیدن لباس خانومها توسط مردها
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 16:32
جنگنده - تهران - ایران
در ضمن پوشش زنانه یا مردانه به خودی خود تحقیر آمیز نیستند ولی وقتی یکی از این دو نوع پوشش توسط جنس مخالف استفاده شود این به نوعی توهین آمیز میباشد و تابو شکنی و به این افراد انگلیسیها sisyboy میگویند و ما ایرانیها اواخواهر و اینکارها همانطور که چراخاندن یک مجرم با لباس زنانه احمقانه و افراط هست کار افراد این صفحه هم احمقانه و همراه با تفریط است و بیش از اینکه باعث دفاع از حقوق خانومها باشد ابزار خنده مردم است
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 16:36
محبت خدا - ایران - ایران
زنانی که خودشونو برا اسلام تیکه پاره میکنن حالا بخورن . انقدر زن در اسلام بی ارزشه که وقتی به یه مرد بگن زن یعنی بهش توهین کردن . من زن هستم و به زن بودن خودم افتخار میکنم و همچنین افتخار میکنم که مسلمان نیستم .
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 17:39
کمون سرخ - استکهلم - سوِِئد
باز هم یک حرکت نابخردانه از سوی عده ای ناآگاه که همچنان در جهل مرکب غوطه ور هستند. نگاه تحقیرآمیز به زن ریشه در دورانهای مختلف تاریخی دارد که در هر دوره بسته به شرایط زمان باز تعریف میشود. بروز چنین ناهنجاریهایی نه فقط ریشه در ساختار زن ستیز رژیم آخوندی بلکه ریشه در باورهای غلط مردمان نیز دارد. جای خوشبختی دارد که عده زیادی از مردم کردستان به این حرکت زشت واکنش نشان داده اند. امیدوارم نگاه به زن به طور ریشه ای در درون جامعه تغییر کند.
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 17:25
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
زنده باد همبستگی و اتحاد و یکپارچگی.
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 17:57
ناچار - شیراز - ایران
حرف مفت نزن اینا دارن با توهین به خانومها مبارزه میکنن فقط میای جفنگ بگی . در اسلام کذایی تو, زن پشیزی نمی ارزه . اگر انسانیت داشتی تو هم از ارزش زن که تو از رحمش بیرون اومدی دفاع میکردی .
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 17:59
monjiiran - وین - اتریش
اون مولا که این فتوا رو داده سنی بوده اصولاً سنیها شدت زن ستیزی بیشتری نسبت به شیعه داره افکار و عقاید خطرناک و تروریستی هم از این مذهب در میاد کاش تابو افراط و تفریط شکسته بشه
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 18:47
بابک - سبزوار - ایران
این رژیم به دریوزه گی افتاده
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 19:34
کبالت - کرج - ایران
آقا برادر داداش تو باغ تشریف نداشتی ؟نیروی انتظامیه مملکت اسلامی تن یه بابایی لباس زنونه کرده و تو شهر چرخونده به قصد تکریم مقام زن هم نبوده به قصد تحقیر اون مرد مجرم بوده حالا هی آسمون وریسمون کن و بزن به صحرای کربلا و دشت نینوا ماله بکش و زیر ابرو بردار .
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 19:02
a.ahooraei - کلن - آلمان
درود بر این مردان که با این کار نه تنها لباس زنانه را هویت بخشیدند و آنرا فقط نوعی البسه تعریف کردند و نه مظهر تبعیض بلکه با این کارشون یک حرکت منفی بر ضد تهاجمات ددمنشانه تازی صفتان انجام داده اند.
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 19:01
همسایه دکتر شریعتی - ایران - ایران
جدا خجالت داره که ما هنوز با عقاید1400 سال قبل یه مشت وحشی بیابونگرد که الان خودشون هم اون عقایدو دور ریختن داریم زندگی می کنیم
دوشنبه 2 اردیبهشت 1392 - 20:29
budapest - دبرسن - مجارستان
وین - اتریش تو که حرف از انسانیت می زدی چرا تفرقه افکنی همه چه کرد - لر -فارس -عرب وغیره همه انسانیم توهین به یکیمون به نظره من توهین به همه است پس مواظب حرف زدنت باش
دوشنبه 2 ارديبهشت 1392 - 22:12
louis - خرونینگن - هلند
اسلام =یعنی جنایت و ترور و فساد و زور وشمشیر
دوشنبه 2 ارديبهشت 1392 - 21:59
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
کمون سرخ - استکهلم - سوِِئد -- آقای محترم این حرکت یک حرکت نمادین بود بر ضدّ قوانین کثیف و تحقیرامیز این دین در مورد زنان!! که نشان دهند لباس زنان چرک وکثیف مثل فکر اسلامیون نیست که برای مجازات استفاده شود!!!
دوشنبه 2 ارديبهشت 1392 - 21:47
کمون سرخ - استکهلم - سوِِئد
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه شما مثل اینکه علاوه بر مشکل توهم مشکل درک زبان فارسی را هم دارید. من به نوبه خودم حرکت ماموران رژیم را محکوم و حرکت نمادین را تحسین کرده ام منتها شما به دلیل اینکه تخصصی در فارسی ادبی ندارید و فقط به فحاشی میپردازید منظور من را متوجه نشده اید.
دوشنبه 2 ارديبهشت 1392 - 23:37
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
کمون سرخ - پروفسور در زبان فارسی!!! شما که با تربیت هستید میتوانستید بنویسید اشتباه متوجه شدم!!!در ضمن مرگ بر کمونیسم فحش نیست حقیقت است!!مثل اسلام
‌سه شنبه 3 ارديبهشت 1392 - 00:05
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
هنوز حرکت ددمنشانه ی ۹۰ در صد انقلابیون زن ۱۳۵۷ از یاد نرفته که برای هم گامی‌ با خمینی و اسلام لچک بر سر کردند و اعتراضات ضد حجاب دختران و زنان ایرانی‌ را .از سوی اسلامیون چپیها مجاهدین ..تظاهرات زنان عروسکی شاه!! قلمداد کردند!! تنها یک گروه از جوانان کمونیست با شهامت موضع ضد اسلامی خود را نشان دادند که همگی در چند ماه سرکوب و از بین رفتند!!!گروه پیکار!!
‌سه شنبه 3 ارديبهشت 1392 - 00:20
hana257 - تهران - ایران
واقعا سردمداران این رژیم اندازه پشه میوه هم عقل ندارن حالا دو ورز دیگه که ولادت حضرت فاطمه هست میخوان با چه رویی از مقام و منزلت زن حرف بزنن خوبه ده فاطمیه هم تازه تموم شده بود که این دلقک بازی رو راه انداختند البته همه این کارها برای محک زدن مردم هست و بس.
‌سه شنبه 3 ارديبهشت 1392 - 08:57
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.