صرافی گاندی
● خانه ● تبادل نظر پرنیان ● چت روم پرنیان ● سفارش آگهی ● تماس با ما ● فیلترشکن ● عضویت در سایت
دموقراضه ؛ تجسم نظام جمهوری اسلامی در یک رمان دموقراضه ؛ تجسم نظام جمهوری اسلامی در یک رمان

‌سه شنبه 04 سپتامبر 2012 - 14 شهريور 1391

● تاریخی فرهنگی و هنری
+ 71
رای دهید
- 27

دموقراضه ؛ تجسم نظام جمهوری اسلامی در یک رمان

تصویر مهدی شجاعی از سایت آیت‌الله خامنه‌ای و مربوط به یکی از دیدارها با او است

در روزهای اخیر، انتشار رمان «دموقراضه یا دموکراسی» نوشته سید مهدی شجاعی در اینترنت، واکنش‌هایی را در برخی از سایت‌های خبری و وبلاگ‌های ادبی داشته است.

انتشار اینترنتی این کتاب، به دنبال خبر توقیف آن از سوی دولت محمود احمدی‌نژاد صورت گرفت که ناشر این کتاب را مجبور به موضع‌گیری کرد.
 
رمان «دموقراضه یا دموکراسی» سه سال پیش، به لطف نفوذ اسم نویسنده‌اش توانسته بود مجوز بگیرد و هفت بار و در مجموع در 125 هزار نسخه منتشرشد،اما  به یک باره از توزیع آن جلوگیری شد. قائم مقام مؤسسه انتشارات نیستان، ناشر این کتاب می‌گوید، که نویسنده و ناشر از مدت‌ها پیش به خواست خود از توزیع این کتاب جلوگیری کرده است.
 
اما اهل کتاب این توضیح ناشر را تأیید نمی‌کنند و دست‌های دولتی را در جلوگیری از توزیع این کتاب مؤثر می‌دانند، زیرا همان سه سال پیش خبرگزاری ایسنا به نقل از ناشر این کتاب خبر داده بود که رمان «دموکراسی یا دموقراضه» با چند کتابِ تازه‌ دیگر شجاعی در نمایشگاه کتاب تهران توزیع خواهد شد.
 
علت توقف ناگهانی، یا به عبارت بهتر «توقیف» این کتاب چیزی نمی‌تواند باشد جز محتوای سیاسی‌اش. گرچه ناشر تلاش می‌کند که محتوای این کتاب را از خطرات دولت کنونی مصون نگه دارد، به عنوان نمونه، علی شجاعی، فرزند نویسنده این کتاب و همچنین قائم مقام انتشارات نیستان گفته که «حرف این کتاب و طنز آن نیز کلی است و نباید با آن گروه یا فرد خاصی را کوبید.»
 
اما خواننده با خواندن این کتاب فورا به شباهت‌های موجود در این کتاب و شرایط سیاسی کنونی ایران پی می‌برد.
 
داستان این رمان چیست؟
 داستان این رمان به سال‌های بسیار دور برمی‌گردد. به زمانی که پادشاهی به نام ممول در سرزمین غربستان وصیت می‌کند پس از مرگش مردم حق انتخاب حاکم خود را داشته باشند و بتوانند از بین 25 فرزند پادشاه یکی را برگزینند.
 
منتخب مردم دو سال بر آنان حکمرانی می‌کند و پس از این مدت انتخابات دیگری برگزار می‌شود. وقتی همه 24 پسر اول پادشاه هرکدام یک بار انتخاب شدند و در زمان فرمانروایی‌شان مردم چیزی جز ظلم و ستم و دزدی از انها نمی‌بینند، در انتخابات بیست و پنجم ناگهان مردم تصمیم می‌گیرند برخلاف انتظار این 24 شاهزاده، پسر آخر پادشاه را که ناقص الخلقه، نابینا و فلج بوده و هیأتی کریه و قیافه‌ای چندش‌آور دارد، انتخاب کنند تا به این شکل انتقام خود را از شاهزاده‌ها و حکمرانان قبلی بگیرند.
 
شاهزاده بیست و پنجم که «دموکافیه» نام دارد، اما به خاطر سر و شکل ظاهری‌اش مردم او را «دموقراضه» می‌نامند، بلافاصله پس از انتخاب تصمیماتی می‌گیرد و اقداماتی می‌کند که مردم را از رأی‌شان پشیمان می‌کند، اما با خود فکر می‌کنند حکومتی که بنیانش بر جهالت و کوری و بی‌تدبیری است، بیش از چند روز دوام نمی‌آورد و از درون فرو می‌ریزد.
 
دوران دو ساله حکومت دموقراضه در نهایت با حمله کشور همسایه خاتمه می‌یابد.
مرور و بررسی رمان مهدی شجاعی نشان می‌دهد که نویسنده در داستان خود با مشابه‌سازی واقعیت روزگار خود با وقایع داستانی سعی در نقد وضعیت موجود دارد.
 
شخصیت اصلی این رمان، «دموقراضه» پادشاه سرزمین غربستان با انتخابی که نتیجه دهن کجی مردم به حکام پیشین است با اینکه شرایط حاکم شدن را ندارد، اما بعد از انتخابات، اعتماد به نفس و رفتار حق به جانبش به گونه‌ای است که او چنین واقعه‌ای را نه تنها غیرمنتظره و شگفت‌انگیز تلقی نمی‌کند، بلکه آن را کاملا منطقی و طبیعی می‌شمارد.
 
وی پس از به قدرت رسیدن فقط افراد مشابه خود را به رسمیت می‌شناسد و سرونوشت مملکت را به دست آنان می‌سپارد. مثلا مقام دیوانی و مسؤولیت مکاتبات پادشاه با شاهان دیگر را به عهده فردی بی‌سواد می‌نهند و فرماندهی کمانداران و تیراندازان برای دفاع از مرزها را هم به کسی می‌سپرد که یک چشمش به کلی فاقد بینایی و چشم دیگرش چپ بوده و دو پا و یک دستش فلج است. به همین دلیل در تمرین‌های رزمی و آزمون‌های تیراندازی، کسانی مورد تشویق قرار می‌گرفتند که دقیقا به هدف نمی‌زدند.
 
ویژگی‌های حکومت «دموقراضه»
اول: «مردم عادت می‌کنند.» این جمله کلید اجرای همه برنامه‌ها، سیاست‌ها و تصمیمات او می‌شود. دموقراضه معتقد است که مردم را باید به مرگ گرفت تا تب را بهترین سلامتی بدانند. او در اولین اقدام سعی می‌کند همه حکام پیش از خود را از چشم مردم انداخته و آبرو برای آنها نگذارد و به مردم بفهماند که اصلی‌ترین مأموریت او نجات آنها از دست برادرانش بوده است.
دوم: «ادعای حمایت از ضعفا»؛ دموقراضه  سعی دارد با به دست آوردن دل افراد معلول مثل خودش، خود را فردی مردمی و حامی مظلومان نشان دهد.
سوم: «عوامفریبی»؛ دموقراضه مردم را به دو دسته تقسیم می‌کند: عوام و خواص. و از آنجا که تعداد خواص نسبت به عوام بسیار کم است، پس از نظر او، این عوام هستند که سرنوشت خواص را تعیین می‌کنند و باید آنها را با خود همراه کند و البته همیشه به یاد دارد که خواص را نباید جدی گرفت اما خطرش را چرا.
چهارم: «ایجاد دشمن فرضی»؛ به عقیده دموقراضه دشمن فرضی، موجود مفیدی است چون می‌توان همه ضعف‌ها را به گردن او انداخت و مردم را مدام از خطر آن ترساند تا به خودش پناه بیاورند. همچنین با ایجاد هراس از دشمن، حواس مردم آنقدر پرت می‌شود که دیگر چیزی از پادشاه و حاکم خود نمی‌خواهند.
پنجم: «پادشاه به خدا بسیار نزدیک است» و به همین دلیل صاحب کرامات فراوان است و اطاعت از پادشاه هم اطاعت از خداست.
ششم: «باید طوری برنامه‌ریزی کرد که مردم از صبح تا شب بدوند و آخر شب هم نرسند.» چرا که به عقیده دموقراضه، حکومت اگر مرد مرا گرسنه و دست به دهن نگه ندارد یا پاچه‌اش را می‌گیرند یا تحویلش نمی‌گیرند.
هفتم: در نهایت اینکه «مردم همه گوسفندند و او چوپان» پس بزرگترین اشتباه در حکومت بها دادن به مردم یا ارزش قائل شدن برای آنهاست.
 
در همان اوایل حکومت دموقراضه وقتی مردم می‌فهمند که چه اشتباهی کرده‌اند، تصمیم‌های مختلفی برای نجات از آن وضع گرفتند. عده‌ای ترک دیار و خانمان کردند و راهی ممالک دیگر شدند. عده‌ای خود را از دیدرس و تیررس حکومت کنار کشیدند و گوشه عزلت گزیدند. عده‌ای با جان و مال و هستی و آبروی خود، وارد میدان شدند و بنای‌شان را بر این گذاشتند که تا حد امکان، پادشاه و یارانش را هوشیار و متنبه کنند و آنان را به مسیر مستقیم و راه درست بکشانند. و بالاخره عده‌ای هم برای رسیدن به مقام و موقعیت، دست به هر خواری و خفت زدند.
 
هرچند شجاعی در پایان رمان داستان را این طور تمام می‌کند که دموقراضه آدم ابله و نادانی بوده که گول دشمنان را خورده و بدون آنکه بداند در جهت هدف آنها یعنی از دست دادن جایگاه مردمی اولیه خود گام برداشته است، اما به راحتی می‌توان در این رمان عناصر بسیاری را یافت که نشان‌دهنده وضعیت روزگاری باشد که وی این داستان را نوشته یعنی بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 و پیروزی محمود احمدی‌نژاد.
 
اهمیت نویسنده
 سیدمهدی شجاعی داستان‌نویس و روزنامه‌نگاری است که بیشتر به خاطر داستان‌های مذهبی و ایدئولوژیکش شناخته می‌شود، و مسؤولیت‌هایی که او داشته مثل هشت سال مسؤولیت صفحه‌های فرهنگی و هنری روزنامه جمهوری اسلامی، سردبیری ماهنامهٔ صحیفه، داوری در جشنواره‌های فیلم و تئاتر فجر به مدت ده سال، و عضویت در هیأت مدیره کانون پروشی فکری کودکان و نوجوانان، موجب شده او در زمره نویسندگان نزدیک به حکومت در نظر گرفته شود.
 
اما شجاعی با این کتاب، فاصله بسیاری از حکومت به ویژه دولت محمود احمدی‌نژاد گرفته و یکی از معدود رمان‌های سیاسی عصر حاضر ایران را پدید آورده است؛ شاید در هیچ رمان دیگری این ‌گونه سیستم سیاسی جمهوری اسلامی به تصویر کشیده نشده باشد.
علاوه بر این، شجاعی طی سال‌های اخیر در مناسبت‌های مختلف اعتراض خود را به وضعیت موجود بیان کرده است؛ به عنوان نمونه سه سال پیش نامه اعتراض‌آمیزی به محمود احمدی‌نژاد نوشت و در مراسم بزرگداشت خود نیز گفت: «ما در حال حرکت در سراشیبی اضمحلال فرهنگی هستیم.»
این انتقادات باعث شده که شجاعی مورد خشم نویسندگان نزدیکان آیت‌الله خامنه‌ای نظیر محمدرضا سرشار قرار بگیرد. سرشار  در گفت‌وگویی به شجاعی حمله و او را «روضه‌خوان ادبی» توصیف کرد.

قابل توجه کاربران محترم:

توجه کنید که درج رای مثبت به مطالب، به معنی تایید مطلب و یا علاقه به محتوای خبر نیست و طبعا درج رای منفی نیز به معنی عدم علاقه به محتوای خبر نخواهد بود. سیستم شمارش آرا کمک میکند تا مطالب مهمتر، به انتخاب کاربران سایت، از دیگر مطالب مجزا شده و در بخش مطالب داغ ظاهر گردند. ممکن است یک خبر ناگوار از ارزش خبری بالایی برخوردار بوده و صحیح تر آن است که کاربران به این خبر رای مثبت داده تا در بخش خبرهای داغ سایت در معرض دید بینندگان بیشتری قرار گیرد. بنابراین درج رای مثبت و یا منفی به معنای مهم بودن خبر و یا بی اهمیت بودن آن است.
+ 71
- 27
gerard - تهران - ایران
ایشان دقیقا" وضعیت و روند زندگی مردم ایران را به نگارش درآورده اند و ممنوع شدن این داستان واضح و روشن است.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 19:05
paksan - آمریکا - آمریکا
آقا من هر آدرسی رفتم دانلودش کنم مسدود شده بود یا فایلش رو برداشتن اگر کسی لینکی دانلودش رو داره که تازگی دانلود کرده لطفاً آدرسش رو بگذارید ممنون می شم .چون تمام سایتهای داخلی جواب نمی دن .
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 22:34
هشت پا - تهران - ایران
خوشمان آمد،تیز بینانه و نقادانه بود.آورین آورین طیب ا.. انفسکم.
‌چهارشنبه 15 شهريور 1391 - 09:19
gole roz24 - ایران - ایران
چه باحال خیلی جرات داشته که این کتاب نوشته ولی واقعا حال .روز ایران رو نوشته . احمدی نژاد=دموقراضه ههههههههههه
‌چهارشنبه 15 شهريور 1391 - 10:23
zpirooz - آخن - آلمان
پکسن - آمریکا - آمریکا اتفاقا من دانلودش کردم کاش میشد برات بفرستم
‌چهارشنبه 15 شهريور 1391 - 11:34
Facebook Twitter Contact us RSS
www.IranianUK.com
صرافی کاسپین
جهت سفارش آگهی کلیک کنید
جدیدترین مطالب سایت
دیدنی ها و شنیدنی های روز
داغ ترین و پربیننده ترین مطالب
اخبار ایران و جهان
اخبار ورزشی
اخبار سینما و موسیقی
اخبار ایرانیان خارج از کشور
حوادث
عکسهای دیدنی
ویدیو کلیپ
دانلود فیلم
دانلود موزیک
دختران پسران و مسائل جنسی
پزشکی و سلامتی
علمی و دانستنیها
مقالات
داستان
روانشناسی
خانواده و زندگی زناشویی
تاریخی فرهنگی و هنری
زنان
مد آرایش و زییایی
تغذیه رژیم و گیاهان داروئی
آشپزی
مذهب و عرفان
طنز و جوک
کتاب و شعر فارسی
ایران سرای من
انواع فال طالع بینی و تعبیر خواب
بازی و سرگرمی
روزنامه ها و مجلات
کامپیوتر و دانلود نرم افزار
رنگارنگ
دانلود بازی و تمهای موبایل
راهنمای زندگی در خارج از کشور
تحصیل در خارج از کشور
مهاجرت
کودکان
رادیو و تلویزیون
لینکستان
امکانات
خانه
تبادل نظر پرنیان
چت روم پرنیان
سفارش آگهی
تماس با ما
فیلترشکن
عضویت در سایت
RSS
آگهی های متنی
تحصيل در آمريكا
ادامه تحصیل در انگلستان
کالج های زبان در انگلستان
طراحی حرفه ای وب سایت
دایرکتوری مشاغل ایرانیان
سرویس تلفن راه دور Pars Tel
کنترل پنل کاربران
عضویت در سایت
تغییر کلمه عبور
تغییر دیگر مشخصات
جستجو در ایرانیان انگلستان
عضویت در خبرنامه
ایمیل :
تلفن ارزان - کیفیت برتر
Samyani Exchange
جهت سفارش آگهی کلیک کنید
دوره های آموزش پرستاری دندانپزشکی
صرافی پرآرا
تلفن رایگان
مرکز دموکراسی برای ایران
دویچه وله فارسی
ادامه تحصیل در انگلستان
طراح وب سایت
ادامه تحصیل در آمریکا
صرافی کاسپین
راهنمای مشاغل ایرانیان
طراح وب سایت
کتاب فروشی نما
اين سايت هيچ گونه مسئوليتي را در قبال آگهي ها نمي پذيرد
جدیدترین مطالب سایت
فرشته نجات کودکان سرطانی ایران درگذشت
سازمان حفظ نباتات: گندم هندی و پاکستانی سالم نیست
احمدی‌نژاد انتخابات را برگزار نکند، بحث عدم کفایت پیش می‌آید
مرگ ۵۹۸ نفر در سال ۹۱ بر اثر مصرف قرص برنج
ادامه درخواست ها از شورای نگهبان برای رد صلاحیت هاشمی
فال روز دوشنبه 20 مه - 30 اردیبهشت
۳۰ جنجال یک رئیس‌جمهور؛ بخش سوم: «دستور ورود زنان به ورزشگاه‌ها»
پیشنهاد بلژیکی ها برای بازیافت دریاچه ارومیه
بشار اسد قصد ترک قدرت را ندارد
قربانیان ۸۸ :محمد کامرانی؛ وقتی به اغما رفت که حکم آزادی‌اش صادر شده بود
چرا جولین آسانژ، کیسینجر را هدف گرفته
زیباترین زن جهان از نظر دانشمندان
برتری ایران مقابل آمریکا؛ این بار در پینگ‌پنگ زنان
دختران دانشجو در دام فریب‌های میلیونی هم‌اتاقی
قلعه‌نویی: کدام پیشنهاد از پرسپولیس؟ رویانیان برای تبریک تماس گرفت
شورای نگهبان تا دو روز دیگر نامزدهای انتخابات را اعلام می‌کند
خداحافظی اشک‌آلود بکام از فوتبال
سوریه ارابه لنگ اقتصاد رنجور ایران، ارمغانی برای رییس جمهور آینده
نامه دختر علیرضا افتخاری به عزت‌الله انتظامی: حرف‌های گلایه‌آمیز شما، حرف‌های پدرم است
کارگران معترض در گیلان با آتش زدن لاستیک جاده رشت‌ـ‌قزوین را بستند
چهارده نفر در برخورد دو خودروی سواری در سیستان و بلوچستان کشته شدند
طائب: هاشمی در گیر و دار با احمدی‌نژاد مستهلک شد و دیگر از وی چیزی باقی نمانده
حمله گسترده نیروهای سوری برای بازپس گیری شهر استراتژیک قصیر
درگیری نیروهای وزارت ارتباطات ایران با کارمندان پژوهشگاه فضای مجازی
شورای نگهبان در مورد هاشمی و مشایی بر سر دوراهی قرار گرفته است
دیوید بکام چگونه به نام تجاری تبدیل شد
سرقت اینترنتی عروس‌ از پدرشوهرش
علی دایی با پرسپولیس به توافق رسید
دختر ایرانی، برنده جایزه بهترین دانشجوی خارجی سوئد شد
خانواده موسوی و کروبی: اخبار انتخاباتی منتسب به والدین‌مان کذب است
ادامه ...
دیدنی ها و شنیدنی های روز
ماشین های مدرن پلیس امارات
ورزشی جدید به نام کراس بوچیا
گزارش تصویری از جهان رنگارنگ ادیان در آلمان
گوینده تلویزیون قبل از سال ۵۷
بوندس‌لیگای آلمان؛ از رکوردشکنی‌های مونیخ تا "جاسوسی" مورینیو
از اعتراض فمن به قصرعروسک باربی تا پیروزی دانمارک در مسابقه یوروویژن
نگاهی به سن شخصیت های سیاسی و مذهبی
فرصتهای پیش رو در آینده ایران و خاورمیانه
کارآموزان اسپانیایی در جست‌وجوی کار در آلمان
برخورد شدید سارق موبایل با اتوبوس
پخش فیلم اعترافات افراد متهم به جاسوسی برای سیا
سیاست‌مداران ایرانی چه ماشینی سوار می‌شوند؟
امیلی د فورست 20 ساله از دانمارک مسابقه یوروویژن 2013 را برد
یک دنیا عشق ناب 2
یک دنیا عشق ناب 1
ادامه ...
داغ ترین و پربیننده ترین مطالب
یک دنیا عشق ناب 1 (308+)
یک دنیا عشق ناب 2 (306+)
دختر ایرانی، برنده جایزه بهترین دانشجوی خارجی سوئد شد (296+)
زیباترین زن جهان از نظر دانشمندان (246+)
چرا جرم و جنایت در ایسلند بسیار نادر است؟ (216+)
مقایسه رانندگی و وضعیت راه ها در ایران و انگلستان (209+)
پیشنهاد بلژیکی ها برای بازیافت دریاچه ارومیه (209+)
گوینده تلویزیون قبل از سال ۵۷ (194+)
علی مطهری: اظهارات جنتی، سخیف، غیرمنطقی و خام بود (191+)
اولین زن سعودی قله اورست را فتح کرد (151+)
وزیر کشور آلمان می‌خواهد "واعظان خشونت" را سریع‌تر اخراج کند (150+)
برتری ایران مقابل آمریکا؛ این بار در پینگ‌پنگ زنان (146+)
نامه دختر علیرضا افتخاری به عزت‌الله انتظامی: حرف‌های گلایه‌آمیز شما، حرف‌های پدرم است (141+)
گزارش تصویری از "اقدامات عجیب و غریب" پلیس ایران (138+)
از "رانندگی در مستی" تا "پریود" • گزارش تصویری از کنسرت شاهین نجفی در شهر کلن (134+)
ادامه ...
● خانه ● تبادل نظر پرنیان ● چت روم پرنیان ● سفارش آگهی ● تماس با ما ● فیلترشکن ● عضویت در سایت
Copyright 2004 - 2013 © IranianUK.com , All rights reserved.