برای ایران و سوریه تابستانی ناآرام در راه است

یک تحلیلگر روزنامه "واشنگتن پست" نسبت به بالا گرفتن تنش‌ها در خاورمیانه، از جمله میان ایران و عربستان، هشدار داد. وی معتقد است نبود اعتماد و موقعیت برقراری ارتباط سریع میان ایران و غرب بر امکان تشدید بحران می‌افزاید.

            برای ایران و سوریه تابستانی ناآرام در راه است

روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست" در شماره روز ۱۲ ژوییه خود (۲۲ تیر) مقاله‌ای با عنوان "آیا دیپلماسی می‌تواند در مورد ایران و سوریه موفقیت‌آمیز باشد؟" منتشر کرده است. این مقاله تحلیل به قلم دیوید ایگناسیوس، تحلیلگر آمریکایی مسائل سیاست بین‌الملل نگاشته شده است.

دیوید ایگناسیوس در آغاز تحلیل خود از کتابی بنام "تفنگ‌های اوت" نوشته باربارا تاکمن، تاریخدان آمریکایی یاد می‌کند که در آن به زبانی ساده وقایع و فضای روزهای آستانه جنگ جهانی اول و نخستین ماه پس از شروع جنگ تشریح شده است.

موقعیت کنونی خاورمیانه تحلیلگر "واشنگتن پست" را به یاد فضای ترسیم شده در این کتاب برنده جایزه پولیتزر انداخته که زیر عنوان "اوت ۱۹۱۴" هم به چاپ رسیده است.

ایگناسیوس ابراز امیدواری می‌کند که جهان شاهد تکرار "تفنگ‌های اوت" نباشد، اما به نظر او مذاکراتی که با ایران و سوریه برای حل بحران خاورمیانه در تابستان سال جاری صورت می‌گیرد منطقه را در حالتی "عصبی" نگاه می‌دارد.

نگرانی عربستان از برخورد نظامی با ایران

یکی از نشانه‌های تنش فزاینده در منطقه به نظر ایگناسیوس این است که گفته می‌شود عربستان سعودی از برخی از مقامات رسمی خود در بخش‌های نظامی و امنیتی خواسته که در این تابستان درخواست مرخصی ندهند.

ایگناسیوس به قول منابع سعودی و آمریکایی استناد می‌کند که می‌گویند محدود کردن تحرک این افراد در عربستان سعودی بازتاب‌نگرانی‌هایی است که در میان دولتمردان این کشور از درگیری نظامی احتمالی با ایران، جنگ بر سر قدرت در سوریه و تنش‌میان شیعیان و سنی‌ها در بحرین وجود دارد.

عدم پیشرفت مذاکرات با ایران و سوریه

ایگناسیوس می‌نویسد که دیپلمات‌ها به طور متمادی کوشیده‌اند از شدت بحران در منطقه خاورمیانه بکاهند، اما تاکنون موفقیتی به دست نیاورد‌ه‌اند: تلاش‌های بین‌المللی کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، نتوانست تاثیری بر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، بگذارد.

عنان در روز دوشنبه گذشته (۹ ژوییه / ۱۹ تیر) گفت که "گفتگوهایی سازنده" با اسد داشته و بزودی پیشنهادهایی را با اپوزیسیون سوریه مطرح می‌کند. اما با وجود توافق بین‌المللی در این مورد که اسد باید از سریر قدرت کنار برود، به نظر ایگناسیوس، در مجموع کوفی عنان دستاورد ناچیزی داشته که مأیوس‌کننده است.
ایگناسیوس در مورد مذاکرات هسته‌ای با ایران نیز پیشرفتی نمی‌بیند. او اشاره می‌کند به اینکه گفت‌وگوها با پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در باره کنترل برنامه هسته‌ای این کشور ادامه دارد، اما نشست‌های استانبول، بغداد و مسکو چیزی به‌جز ردو بدل کردن کاغذ در برنداشته است؛ گفت‌وگوها در سطح کارشناسی ادامه دارد تا شاید بتوان به راه حلی غیر از آنچه تا کنون روی کاغذ آمده دست یافت.

نویسنده "واشنگتن پست" پیش‌بینی می‌کند که این تابستان همراه با ریسک‌های دیپلماتیک خواهد بود. او اهرم بشار اسد، رئیس جمهور سوریه را تهدیدی می‌داند که همواره از سوی او شنیده می‌شود: اینکه سوریه با سقوط او به دامن با جنگ داخلی‌میان فرقه‌ها درخواهد غلتید.

به نظر تحلیلگر "واشنگتن پست"، راه حل مطلوب این می‌بود که انتقال قدرت با میانجیگری روسیه صورت می‌گرفت. اما او پنجره به روی چنین راهی را بسته می‌بیند. ایگناسیوس تردید دارد که با وجود اینهمه خونی که تاکنون در سوریه ریخته شده بتوان "انتقالی صلح‌آمیز" را پیش روی داشت.

او می‌نویسد که گویا روسیه در پی روبرو شدن با موانع فروش اسلحه بیشتر به اسد بالاخره تصمیم گرفته دست از پشتیبانی از رژیم او بردارد؛ در عین حال که این پرسش را مطرح می‌کند که شاید دیگر دیر شده باشد.

به نظر ایگناسیوس اگر دیپلماسی نتواند مشکل‌گشا باشد سایه جنگ بر سر مذاکرات ایران هم سنگینی می‌کند. او از قول تحلیلگران آمریکایی می‌نویسد که مذاکرات سه ماه گذشته به ایرانیان نشان داده که چندان امکان "چانه‌زنی" ندارند.

از نظر وی، سیاست تندروانه ایران نتوانسته جلوی تحریم‌های جدید را بگیرد، نتوانسته بر ترس و نگرانی حوزه اقتصاد اروپا بیافزاید و ائتلاف کشورهای عضو گروه ۱+۵ را بر هم بزند.

ایگناسیوس می‌نویسد، برخی مقامات رسمی اروپایی و آمریکایی معتقدند که معامله و چانه‌زنی اصلی توأم با اعمال تحریم‌های اقتصادی و فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی تازه دارد شروع می‌شود.

به نوشته ایگناسیوس، شرکت‌کنندگان در بسیاری از مذاکرات تا "لبه" مرز می‌روند تا سرانجام به توافقی برسند و جلوی فاجعه را بگیرند. این نویسنده در عین حال یادآوری می‌کند که همیشه این طور نیست، چنانچه هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا، چند ماه پیش در جمع دانشجویان دانشگاه هاروارد گفت اگر دولتمردان در سال ۱۹۱۴ می‌دانستند که اوضاع در سال ۱۹۱۹، یعنی در پایان جنگ،‌ به چه شکل خواهد بود، حتما تصمیماتی دیگر گرفته بودند؛ اما دولتمردان چنین پیش‌بینی‌هایی نمی‌توانند بکنند.

از نظر ایگناسیوس وقایع اخیر در اروپا و آمریکا هم باعث شده که اعتقاد دیپلمات‌ها در مورد اینکه سازش موجب رفع بحران می‌شود نیز متزلزل بشود. او مثال می‌آورد که اتحادیه اروپا از زمان بروز بحران یورو در سه سال پیش تا کنون ۱۹ اجلاس برگزار کرده بدون اینکه به نتیجه‌ای نهایی دست یابد.

درس‌های استراتژیست‌ها برای جلوگیری از تشدید بحران‌ها

به نوشته ایگناسیوس‌، استراتژیست‌ها دهه‌هاست در مورد عواملی تحقیق می‌کنند که باعث ایجاد کشمکش میان ملل گوناگون می‌شود. برای نمونه درسی که آنها از سال ۱۹۱۴ و آغاز دوره جنگ جهانی اول می‌گیرند این است که مهم است از روند خودکار تشدید بحران اجتناب ورزیده شود که در آن تحرکات یک طرف، طرف دیگر را مجبور به تحرک متقابل کند. ایگناسیوس ادامه می‌دهد: «این امر در مورد هشدار عربستان من را نگران می‌کند.»

نویسنده "واشنگتن پست" می‌نویسد که غلبه بر بحران همچنین نیاز به بوجود آوردن امکان‌هایی برای برقراری سریع ارتباطات دارد. او مثال می‌آورد که پس از بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ بین کاخ سفید و کرملین چنین امکانی بوجود آمده بود.

ایگناسیوس می‌افزاید، وقتی بحران اوج بگیرد، ممکن است دیگر نتوان آن را متوقف کرد. او به نظر بسیاری از تحلیلگران اشاره می‌کند که معتقدند حد کشتار در سوریه از مرزهای خود گذشته است. در مورد ایران نیز او تعریف بحران را عبارت می‌داند از فقدان اعتماد میان تهران و غرب، به طوری که خط ارتباطی سریع بین دو کشور نمی‌تواند برقرار باشد.

نویسنده "واشنگتن پست" در پایان مقاله خود می‌نویسد که آمریکا تصمیم گرفته با ائتلاف بین‌المللی برای مذاکره با ایران و سوریه همکاری کند و به‌نظر می‌رسد که این "معقول‌ترین سیاست" ممکن باشد. اما اگر تلاش‌هایی که آمریکا همراه با کشورهای دیگر برای گرفتن پاسخ مثبت از سوی جمهوری اسلامی می‌کند به جایی نرسد، احتمالا مجبور به انتخاب راهی دیگر می‌شود و آن این است که به طور "مستقل" و با سیاستی "پرخاشجویانه‌تر" عمل کند.

+117
رأی دهید
-58

shirvan - اربیل - عراق
همیشه سیاستمداران بخصوص دیکتاتورها برای منافع خودشون و طمع قدرت مردومو به کشتن میدن. خدا کنه مردم آسیب نبینن.
یکشنبه 25 تير 1391 - 20:35
ashk.s - تهران - ایران
عربستان قدرت درگیری نظامی و اعلام جنگ مستقیم را ندارد با در نظر گرفتن این نکته که توان نیروی هوایی عربستان و تجهیزات نظامی ان کشور در سطح عالی میباشد اما قابلیت درگیری مستقیم با ایران را ندارد ولی اگر درگیری نظامی بین ایران و غرب بوجود بیاید عربستان با همه توان در خدمت غرب خواهد بود و در مورد سوریه ایران به هیچ گزینه ای جز ابقا بشار اسد در قدرت و ادامه همان سیاستهای قبلی فکر نمیکند و قبول طرح عنان از طرف ایران یک بازی و وقت کشی برای کنترل دوباره اسد بر کشور هست
یکشنبه 25 تير 1391 - 21:57
پروردگار - تهران - ایران
شما غربی ها اگه ریگی به کفش نداشتید همین فشار و تحریم رو می آوردید ولی نه برای کنار گذاشتن غنی سازی می گفتید فشار و تحریم برای انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل اونوقت می دیدید کره شمالی هم دمکراسی میشد ولی مشکل اینجاست که اونوقت شما می خواهید سوار کی بشید
یکشنبه 25 تير 1391 - 22:16
sunshine999 - اسپهان - ایران
دوستان من چرا آخه متوجه نیستید، آمریکا خواهان تساحب دنیاست و می خواد در دنیا قدرتمندترین کشور باشه. فکر میکنید چرا زبان انگلیسی شده زبان بین المللی؟ چرا موسیقی غربی ها و به تازگی شرقی ها همه شده انگلیسی؟ چرا همه دنیا فیلمای هلیوودی نگاه می کنن؟ چرا همه جای دنیا رستورانای مگدونلد و برگرکینک و فلان وجود داره.. از همه مهم تر چرا آمریکا باید تقریبا تو هر کشوری پایگاه نظامی داشته باشه؟؟؟ خب روشنه که می خواد ایران رو هم تسخیر کنه و وابسته به خودش بکنه! اگه ایران از آمریکا شکست بخوره دوباره فرمانروایان دستنشانده حاکم بر ایران خواهند شد. این حکومت خاکبرسری هم چون خودجوش بوده و هی خواسته که دوام بیاره به پلید ترین جاها کشیده شده. امیدوارم که ایران در حالی آزاد بشه که فرمانروایان تازه اش هیچ وابستگیی به قدرت ها نداشته باشند. ولی این رویایی بیش نیست چرا که زمینش فراهم نشده
یکشنبه 25 تير 1391 - 23:27
sunshine999 - اسپهان - ایران
سرمایه ها از این ملت به باد رفته اند تا ایران متحدانی داشته باشد و بتواند از خود در برابر جنگ احتمالی دفاع کند، این دیدگاه هایی هستند که مورد نظر سیاست خارجی ایران هستند و واسه همینه که تا این سیاست ها به نتیجه ای نرسد حکومت هم میلی به آزادی و دموکراسی برای مردم ندارد چون باید هزینه ای هم واسه ساکت نگه داشتن احزاب و منتقدین کند که ممکنه از پسشون برنیاد و فروبپاشه.. پس سیاست سرکوب و پی گیری سیاست خارجی رو ترجیه میده. بسیار روشنه که چه اتفاقی داره می یفته.. اون چیزایی که تو تلویزیون می گن مثل تولید سلاح هسته ای و فلان همه کشکه واسه ی شستشوی مغزی مردم جهانه که زمینه واسه حمله آماده بشه
یکشنبه 25 تير 1391 - 23:50
hussein.khawari - کابل - افغانستان
باور داشته باشید که امریکا نه به سلاح هسته ای ایران کار داره و نه به نفت ایران هدف اصلی امریکا تبدیل نظام ایران می باشد.
دوشنبه 26 تير 1391 - 04:02
baran828 - تهران - ایران
بابا اینهمه تابستون اروم داشتیم یدونه هم نااروم باشه.
دوشنبه 26 تير 1391 - 12:29
Freeman-Freedom - لندن - انگلیس
این بازی‌ها و جنگ روانی‌ کی‌ می‌خواد تموم بشه، مردم خسته اند! از وقتی‌ که یادم هست، همیشه خبر از جنگ در چند ماه آینده بده! به امید روزی که مردم نازنین کشورمون از دست همه این داستان‌ها راحت بشند و همچون سایر جاهای دنیا در آرامش و آسایش زندگی‌ کنند.
دوشنبه 26 تير 1391 - 18:39
razmandeh - استکهلم - سوئد
تنها راه رهایی مردم ایران یک رهبر نظامی ارتشی و یک جنگ مسلحانه تمام عیار در تهرانه درسته که یک عده مردم بیگناه کشته میشوند ولی‌ بهتر از اینکه که بچه‌ا‌‌مون یک عمر زیر دست این آخوندهای بیخدا زندگی‌ کنند . من هم اولین نفر میم و کلی‌ دیگه هم میاند . صلاح از شما جنگ از ما .
‌سه شنبه 27 تير 1391 - 01:05
israel2060 - اوکلند - امریکا
من به این باور دارم که جنگ ما با اسرائیل نیست و ما با اسراییل رابطه خوبی داریم و جنگ با اعراب است عربهای ملخ خور.
شنبه 31 تير 1391 - 15:56
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.