چرا آمریکا می‌خواهد یک گردان ارتش اسرائیل را تحریم کند؟

 عکسی از دیدار بنیامین نتانیاهو با گردان «نِتسَح یهودا»، پیش از مطرح شدن اتهامات به اعضای آنرادیو فردا: احتمال اعلام تصمیم آمریکا در مورد تحریم یک گردان از نظامیان اسرائیل برای ارتش، دولتمردان و سیاستمداران طیف‌های مختلف اسرائیلی خبر تکان‌دهنده‌ای بوده است.

ابتدا وب‌سایت اکسیوس شنبه اول اردیبهشت احتمال اعلام قریب‌الوقوع به تحریم یگان «نِتسَح یهودا» را اعلام کرد و سپس وزیر خارجه آمریکا با گفتن این‌که تصمیم واشینگتن در این خصوص مبتنی بر «بررسی‌های دقیق» گرفته شده، مقامات اسرائیلی را نگران کرد.

برای ارتش اسرائیل که سابقه‌ای حتی بیش از موجودیت این کشور دارد، اعلام احتمالی تحریم یگانی از آن، آن‌هم از سوی متحد بزرگ این کشور، یک وضعیت کاملا جدید محسوب خواهد شد.

«نتسح یهودا»* نود و هفتمین یگان از ارتش اسرائیل است که نیروهای مذهبی حریدی در آن خدمت می‌کنند. هرچند اکثریت چشم‌گیر یهودیان حریدی از خدمت در ارتش اسرائیل برای ادامه درس مذهبی در کالج‌های علوم دینی معافیت می‌گیرند، اما این یگان وابسته به نیروی زمینی از سال ۱۹۹۹ میلادی (۲۵ سال پیش) امکان پیوستن حریدی‌های علاقمند به سربازی را برای پیوستن به ارتش فراهم کرده است.

گزارش‌هایی در خصوص ارتکاب خشونت‌های منتسب به نیروهای این یگان، از حدود پنج سال پیش در رسانه‌های اسرایئل بازتاب یافت در حالی که تا پیش از آن، برپایی و فعالیت آن مورد استقبال قرار گرفته و به خاطر تشویق حریدی‌ها به خدمت در ارتش، جوایز ملی اسرائیل را نیز دریافت کرده بود.

در سال ۲۰۱۹ دادگاه اسرائیل پنج تن از سربازان این یگان را به دلیل شکستن استخوان چند فلسطینی هنگام بازداشت، محاکمه کرد.

ظن به ارتکاب اقدامات غیرقانونی و خشونت‌بار از سوی شماری از نیروهای این یگان از ژانویه ۲۰۲۲ تشدید شد؛ زمانی که جسد یک شهروند سالخورده فلسطینی- آمریکایی ژانویه در شهر جلجیلیه در حالی از سوی مردم دیده شد که دستانش بسته و پارچه‌ای در دهانش فرو رفته و در سرما مرده بود.

عمار اسعد ۸۰ ساله که تازه از اقامت ۱۱ ساله در آمریکا برای زندگی به شهر خود بازگشته بود، توسط نیروهای «نتسح یهودا» بازداشت شد و در حالی که یک لنگه دم‌پایی به پا داشت، به درون خودروی نظامیان برده شد.

۴۰ دقیقه بعد، او را با همان دست بسته و پارچه در دهان، از خودرو خارج کردند. پزشکانی که بعدا برای نجات او سر رسیدند، گفتند این پیرمرد بر اثر تشنج سکته کرد و در سرما جان داده بود.

به دنبال درخواست قاطع آمریکا، ارتش اسرائیل این رویداد را مورد تحقیق قرار داد و معلوم شد سربازان در خصوص گرفتن دستور از فرماندهان برای بستن دست و دهان این مرد دروغ گفته بودند.

وزارت دفاع اسرائیل در پی این تحقیق به خانواده او ۵۰۰ هزار شِکِل (واحد پول اسرائیل) غرامت داد و ارتش در بیانیه‌ای از سقوط ارزش اخلاقی در این یگان و بی‎‌حرمتی جدی به کرامت انسانی انتقاد و رئیس وقت ستاد ارتش اسرائیل سربازان درگیر در آن رویداد را نکوهش و دو افسر را اخراج کرد اما دادستانی ارتش کیفرخواستی برای محاکمه آن‌ها ارائه نکرد.

هفت ماه پس از ماجرای مرگ عمار اسعد، ارتش اسرائیل چهار سرباز دیگر این یگان را به دنبال انتشار فیلمی از کتک زدن فلسطینیان در نزدیکی شهر رام‌الله، از صفوف نظام اخراج کرد.

مجموعه این رویدادها سبب شد که سفارت آمریکا در اسرائیل از اوایل پاییز ۲۰۲۲ مشغول تهیه گزارشی در مورد عملکرد این یگان در ارتش اسرائیل شود.

آمریکا برای تحریم این یگان که هنوز اعلام نشده، به قانون موسوم «لیهی» استناد کرده است. این قانون افراد و یگان‌های درگیر در خشونت‌های نقض حقوق بشر را از همکاری با آمریکا و دریافت کمک‌های نظامی و امنیتی می‌کند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل از زمانی که ایتامار بن گویر، رهبر جنبش تندروی «اقتدار یهودی» وزیر امنیت ملی شده و مسئولیت امور کرانه باختری نیز به بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب «صیونیسم دینی» سپرده شده، آن‌دو عملا مانع از اجرای کامل قوانین اسرائیلی در قبال شهرک‌نشین‌های افراطی و حامیان آنها شده‌اند.

گزارش‌های رسانه‌های اسرائیلی تأکید دارد که دست بازتر این عوامل برای ارتکاب خشونت و اقدامات غیرقانونی نسبت به فلسطینیان از این امر هم ناشی می‌شود که مشاور حقوقی دولت و دستگاه دادگستری اسرائیل از زمان حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل، از برداشتن گام‌های لازم جهت مقابله با مرتکبین به نقض حقوق بشر خودداری می‌کنند و نگران واکنش افکار عمومی اسرائیلی هستند که به دلیل تحمل عواقب حمله حماس، برخوردهای شدید با مظنونین به همکاری با گروه‌های مسلح فلسطینی در کرانه باختری را از دولت و ارتش درخواست می‌کند.

یگان «نتسح یهودا» به فرماندهی سرهنگ شلومو شیران که مقر آن تا مدت‌ها در منطقه «بقاع اردن» بود، از ۳۰ سرباز در سال اولیه برپایی خود اکنون به حدود یک هزار سرباز رسیده که شماری از آن‌ها حریدی‌های داوطلب از یهودیان در غرب هستند.

این یگان از سربازگیری اجباری دوری کرده و به خدمت داوطلبانه اصرار دارد. یگان همچنین به رعایت جدی قوانین مذهبی شامل غذای کاشر در پایگاه و اردوگاه‌های خود پایبند است.

این نیروها در دسامبر ۲۰۲۲ به مدت ۱۱ ماه به ارتفاعات جولان در شمال اسرائیل فرستاده شدند اما برای اولین بار از زمان برپایی خود تنها در جریان جنگ جاری اسرائیل با حماس بود که در عملیات رزمی مشارکت داده شده و با اعزام به باریکه غزه تا ماه مارس امسال در منطقه بیت حانون فعال بودند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شنبه شب گفت «زمانی که سربازان ما در مبارزه با هیولاهای ترور هستند، تحریم یک واحد ارتش اسرائیل اوج پوچی و سقوط اخلاقی است و دولت از هر راهی در برابر این تحریکات، اقدام خواهد کرد».

سایر دولتمردان و سیاستمداران اسرائیل از طیف‌های مختلف نیز نسبت به احتمال تحریم یگان «نتسح اسرائیل» ابراز نگرانی کرده و در اجماعی کم‌سابقه آمریکا را به خودداری از اعلام این تصمیم فرا خواندند.

* نام «نتسح یهودا» (به معنی «جاودانگی یهودا) برگرفته از یهودا و شومرون است؛ مجموعه اراضی کرانه غربی رود اردن. در کتاب مقدس آمده است که یهودا یکی از فرزندان یعقوب پیامبر، بر اقلیم پادشاهی یهودا حکمروایی می‌کرد. قلمرو یهودای باستانی بخش جنوبی کرانه غربی تا شرق اورشلیم است. پیروان این قوم با استناد به نام یهودا، یهودی نامیده می‌شوند.
+12
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.